The Place

Å i Lofoten, Norge, – Å börjar där Europaväg E10 slutar, en vacker plats som bjuder på riktigt fantastiska vyer, storslagen natur och ett grymt fiske, speciellt om du är ute efter storsej och hälleflundra.

img_1355

Foto/Photo: Daníel Jóhannsson

Å eller Å i Lofoten som den kallas, är en liten by i Moskenes kommun i Nordland fylke i norra Norge med en folkmängd på ca 1 000 personer. Ett gammalt fiskesamhälle längst ut på Lofoten. Vi bodde i Norska “Rorbuer” med relativt god standard alldeles i anslutning till vattnet, med nära tillgång allt du behöver för en bra fisketur.

Strax utanför, knappt 20 minuters båttur ligger Moskenesströmmen vilken är en av de kraftigaste malströmmarna i världen. Skillnaden mellan ebb och flod varierar stort och vattnets ström är kraftig, kan flytta sig med upp till hela 6 knop enligt uppgift. Strömsättningen innebär att det samlas mycket fisk i området. Strömmen ger bra jakt för storsej och de lokaliseras enklast genom att hålla koll på måsarnas rörelse i strömmen 😉

Utanför Å ser man ön Vaeröy med goda möjligheter att få syn på havsörn och längre bort finns ön Röst, platser som också är kända för bra fiske.